ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ «ΑΓΑΠΗ ΔΩΣΕ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΣ να σ’ αγαπούν πόσους θα βρεις!»

Ίσα δικαιώματα στο παιχνίδι, στην παρέα, στη ζωή.

Βιβλιοδράσεις για ένα σχολείο της αγάπης, του αλληλοσεβασμού και των ίσων δικαιωμάτων, με τα βιβλία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου.

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ: μαθητές Νηπιαγωγείου και Α’, Β’, Γ’ Δημοτικού

Ιανουάριος – Μάιος 2017

 

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας είναι σύμφωνο με τους στόχους των Αναλυτικών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης και η θεματολογία του περιλαμβάνει την Αγωγή του Ενεργού Πολίτη, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία, ενώ δίνει το κίνητρο, αλλά και το απαραίτητο υλικό, στον εκπαιδευτικό ώστε να βοηθήσει τα παιδιά να αντιληφθούν τη σημασία του ενεργού πολίτη για την Αειφορία, τον Πολιτισμό και την Υγεία. Επίσης, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες τα παιδιά θα κατα- νοήσουν τα δικά τους δικαιώματά αλλά και του πολίτη γενικότερα, τα προβλήματα φτώχειας, την ισότητα και, τέλος, θα μπορούν να επιχειρηματολογήσουν σχετικά με φλέγοντα ζητήματα όπως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η ετερότητα. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει ως όχημα τη δημιουργική ανάγνωση. Ενθαρρύνει την ελεύθερη έκφραση του παιδιού πάνω σε επίκαιρα θέματα. Καλλιεργεί την ενσυναίσθηση ώστε τα παιδιά να εμβαθύνουν στην ουσία του θέματος, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας τη λογοτεχνική γραφή και τη δημιουργικότητα μέσα από την τέχνη.

Στόχος των δραστηριοτήτων είναι μέσα από την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας τα παιδιά, εκτός από την απόλαυση της ανάγνωσης, να:

➜ προσεγγίσουν τον ήρωα και τις καταστάσεις που ζει
➜ κατανοήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε φορά
➜ ταυτιστούν μαζί του και να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση
➜ επινοήσουν τρόπους λύσης και αντίδρασης
➜ αποκτήσουν επιχειρήματα, τα οποία μπορούν να αναπτύξουν
➜ οδηγηθούν στη λύση μαζί με τον ήρωα

Όλες οι δραστηριότητες που προτείνουμε είναι ανοιχτές, δηλαδή δεν έχουν σωστό και λάθος. Έχουν δημιουργικό χαρακτήρα, μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με το μαθητικό δυναμικό. Στοχεύουν στο να αποτελέσουν μία ενότητα που θα μπορεί να οδηγήσει σε μία Εβδομάδα Δράσεων Σχολείου Ίσων Δικαιωμάτων. Μια καλή ιδέα είναι αυτή η εβδομάδα να συνδυαστεί με την Ημέρα Τριγωνοψαρούλη (τρίτο Σάββατο κάθε Μάρτη, φέτος στις 18 Μαρτίου).

Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Συγγραφέας-Εκπαιδευτικός Εκπαιδευτικός

Dr. Βασιλική Νίκα, Media Educator

Κάθε σχολείο που επιθυμεί να δηλώσει συμμετοχή μπορεί να συμπληρώσει το δελτίο συμμετοχής έως και τις 31 Ιανουαρίου 2017.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα βρείτε στο φυλλάδιο (εκτυπώσιμο αρχείο).

Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου Αρ. Φακ. 7.27.23.1/2 από 16 Νοεμβρίου 2016