iliopoulosΟ Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Οι γονείς του, Έλληνες της διασποράς, με καταγωγή από την Πάτρα και την Κρήτη, από την Ικαρία και την Κύπρο, μεγάλωσαν στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο της Αιγύπτου. Οι φήμες λοιπόν ότι στις φλέβες του ρέει Μεσόγειος μάλλον αληθεύουν.

Μεγάλωσε σ’ έναν μαγικό κήπο στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Σήμερα, με τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά τους, ζουν μεταξύ Παιανίας Αττικής και Άκολης Αιγιάλειας.

Σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση.

Το 1995 εκδόθηκε «Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας» (Εκδόσεις Δελφίνι), το πρώτο του βιβλίο για παιδιά.

Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Τριγωνοψαρούλης» (Εκδόσεις Πατάκη). Το διαφορετικό ψάρι έγινε ο πιο διάσημος σύγχρονος ήρωας της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. Πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο, οι περιπέτειές του μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν στην Κορέα και στην Κίνα, ενώ για την παρουσίασή του σε σχολεία και λογοτεχνικά φεστιβάλ έχουν μεταφραστεί στην Ιταλία, στη Βουλγαρία και στη Γερμανία.

Από τότε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει πολλά –περισσότερα από 70– βιβλία για παιδιά και νέους. Από αυτά, τα 27 κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες, όπως Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Μαλαισία, Κορέα και Κίνα, στην οποία κυκλοφόρησαν και τα εφτά βιβλία του Τριγωνοψαρούλη. Το βιβλίο «Από Μικέλε προς Φώτη», το οποίο έγραψε σε συνεργασία με τον Ιταλό συγγραφέα Λουτσάνο Κομίντα (1954-2011) και τη μεταφράστρια Βασιλική Νίκα, κυκλοφόρησε συγχρόνως σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ αργότερα στην Ισπανία (στα καταλανικά) και στη Γερμανία.

Βιβλία του έχουν τιμηθεί με βραβεία και επαίνους:

«Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας»: Έπαινος Αντιγόνη Μεταξά, 1996, από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

«Ο Τριγωνοψαρούλης»: Έπαινος Αντιγόνη Μεταξά, 1998, από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

«Έτοιμος από καιρό»: Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, 1999

«Η βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες»: Εύφημη Μνεία Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς για τη θεατρική διασκευή του βιβλίου, σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Παπαδάκη

«Καφέ αηδιαστικό μπαλάκι»: Βραβείο Λογοτεχνικού Περιοδικού «Διαβάζω», 2004

«Παίξε το ανάποδα»: Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, 2006

«Κι οι ιστορίες μεταναστεύουν»: Έπαινος Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αιγύπτου

Κείμενά του έχουν εικονογραφήσει οι Έλληνες εικονογράφοι: Νικόλας Ανδρικόπουλος – Λήδα Βαρβαρούση – Νικήτας Γεράκης – Βασίλης Γρίβας – Χρήστος Δήμος – Λίλα Καλογερή – Ναταλία Καπατσούλια – Γιώργος Καραχρήστος – Έλλη Κελεμένδρη – Έφη Λαδά – Γαρυφαλιά Λευθέρη – Βίκτωρ Μοσχόπουλος – Πωλίνα Παπανικολάου – Διατσέντα Παρίση – Στέφανος Ρόκος (Έπαινος ΕΒΓΕ για το εξώφυλλο του βιβλίου «Παίξε το ανάποδα») – Γιώργος Σγουρός – Ντανιέλα Σταματιάδη – Εύη Τσακνιά – Μαρία Τσαμπούρα – Κατερίνα Χαδουλού – Πέτρος Χριστούλιας κ.ά.

Επίσης οι Ιταλοί: Chiara Fedele (Έπαινος ΕΒΓΕ για το βιβλίο «Όταν ο Βιβλιοπόντικας συνάντησε την Τίτα Γραβιέρα») – Marina Marcolin – Carla Menea – Francesca Cosanti – Germano Oviani, η Nοτιοαφρικανή Marjorie Van Heerden, η Aγγλίδα Helen Pooley και ο Βούλγαρος Stefan Georgiev.

Η εικαστικός Έφη Βάγκνερ εμπνεύστηκε από το παραμύθι του για μεγάλους «Θάλασσες του έρωτα, ουτοπικές» (Εκδόσεις Έλιξ, 2010) και δημιούργησε εικαστικά έργα τα οποία το κοινό είδε στην ομώνυμη έκθεσή της που ταξίδεψε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αίγινα και στο Παρίσι. Εκθέσεις με έργα τους από εικονογραφήσεις παραμυθιών του έχουν επίσης πραγματοποιήσει ο Νικόλας Ανδρικόπουλος, η Έφη Λαδά και η Chiara Fedele.

Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τους συνθέτες Δέσποινα Σουγιούλ, Κώστα Θωμαΐδη, Σπύρο Λάμπρου και Γιώργο Χριστιανάκη. Έχουν παιχτεί τα θεατρικά του: «Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος», «Ο Βιβλιοπόντικας», «Παραμύθια να τα φας στο πιάτο», «ΟΙΚΟλογήματα» και «Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει», το οποίο είναι και το πρώτο του έργο που γράφτηκε αρχικά ως θεατρικό, μετά από παραγγελία του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης.

Εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες, όπου συναντά τους μικρούς αναγνώστες του, μεταφράζει λογοτεχνικά έργα για παιδιά, σχεδιάζει προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ασχολείται με την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, καθώς και με άρθρα του σε περιοδικά. Για μια δεκαετία ήταν συνεργάτης των περιοδικών «Το παιδί μου κι εγώ» και «Παράθυρο στην εκπαίδευση», καθώς και της παιδικής εφημερίδας «Φινιστρίνι».

Σήμερα αρθρογραφεί στο περιοδικό «Σύγχρονο Νηπιαγωγείο».

Το 2013 ανακηρύχθηκε από την ΕΨΥΠΕ Αγγελιαφόρος Ψυχικής Υγείας στα σχολεία.

Από το 1994 είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του οποίου έχει διατελέσει πρόεδρος.